De relatie als spiegel: Opleiding Relatietherapie

Waar moet ik de ogen halen om jou te kunnen zien, liefste, waar?

Natasja Lako

De liefde is prachtig en wreed tegelijk. In elke relatie is er een groot verlangen om bij elkaar thuis te komen; 'Liefste, breng me thuis, bij mezelf'. Tegelijkertijd is er ook het verraad, het niet kunnen voldoen aan wederzijdse, vaak onuitgesproken verwachtingen. Dan blijkt dat het ideaalbeeld van de prins op het witte paard of de mooie, vurige prinses die alleen maar lief is, slechts ten dele op gaat. Pijnlijke en persoonlijke thema's steken telkens opnieuw de kop op. Sterker nog, onbewust zoeken we de geliefden uit die deze thema's feilloos weten te spiegelen. De liefde legt alles open; geen enkele relatie ontkomt hieraan. 

De zielsverbondenheid tussen twee partners snijdt zo diep dat we het vaak nauwelijks kunnen bevatten. Ineens kan er een vonk van dit besef oplichten, bijvoorbeeld in het samen doorstaan van een relatiecrisis. Dan realiseren we ons wat het werkelijk betekent om de reis naar heelwording samen met een ander te gaan. We leren opnieuw, en met zachtere ogen te kijken naar onze partner en naar onze eigen levensreis. De liefde biedt ons zowel een uitnodiging tot heelwording als een pijnlijke confrontatie met wat nog niet heel is in ons.

Wat leer je in deze opleiding?

In deze opleiding krijg je vernieuwend inzicht in en ervaring met relatietherapie. We verbinden Systemisch Werken met andere invalshoeken en nieuwe ontwikkelingen binnen en buiten Phoenix, waaronder de theorie van Jung, het gedachtegoed van Merleau-Ponty en het bewegingsleer van Wibe Veenbaas. De liefdespatronen die wij hebben aangetroffen in de eigen familiegeschiedenis spelen, vaak onbewust, een grote rol in de relatie en in de onderlinge dynamiek (systemisch werk). Ook de positie die wij als man of vrouw ten opzichte van mannen en vrouwen innemen, is van veel invloed in de partnerrelatie (Jung). De bewegingen in ons lijf zijn daarbij een belangrijke diagnostisch uitgangspunt (Wibe Veenbaas).

We staan stil bij vragen als: waarin begeleid je partners individueel, en wat werk je met hen samen uit? Hoe gebruik je de lichaamstaal van koppels als diagnostisch instrument? En misschien wel de meest boeiende vraag: wat heb jij nou te leren om de overtocht naar de geliefde te kunnen maken? 

Uitgebreide informatie Direct aanmelden

Voor wie is deze opleiding?

De opleiding richt zich op professionals die zich willen scholen in relatietherapie vanuit systemisch perspectief, verbonden met de nieuwste ontwikkelingen in het vakgebied van relatietherapie, die meer inzicht in de dynamiek en patronen binnen relaties in het algemeen willen krijgen en hun eigen liefdespatronen willen doorgronden.

Voor deelname heb je tenminste de opleiding Systemisch Werken en bij voorkeur De Maskermaker gevolgd. Als je elders opleidingen hebt gevolgd, en je wilt instromen in deze vervolgopleiding, dan nodigen we jou uit voor een instroomgesprek om te onderzoeken of er voldoende aansluiting is.

Studiepunten en accreditaties

Deze opleiding is geaccrediteerd door de Stichting Keurmerk Beroepsscholingen (387 SBU/13,8 EC), de Nederlandse Beroepsvereniging voor Hypnotherapeuten (96 PE-punten), Algemene Beroepsvereniging van Counselling (99 PE-punten) en de Landelijke Vereniging Psychosicaal Werkenden (150 punten).

  Logonbvh Klein   

Vorm

Deze opleiding duurt 15,5 dagen, met daarbij een dagdeel supervisie.

Kosten

€ 4.100,00 inclusief koffie, thee en lunch

Opleiders

  • Wibe Veenbaas

    "Yn it stille wetter beweecht in salamander." Lees meer

  • Wietske Jansen Schoonhoven

    "Het onbenoembare zichtbaar maken." Lees meer

  • Morten Hjort

    "In de ontmoeting komt verwonding en verborgen potentieel steeds weer in het licht." Lees meer

Uitgebreide informatie Direct aanmelden