Opvoeden: de twee kanten van de navelstreng

Kinderen, zo dierbaar en zo kwetsbaar. Misschien wil je ze behoeden voor alle gevaar en pijn in de wereld? Hen beschermen voor wat jij als oneerlijk hebt ervaren in het leven. Ze datgene geven, laten zien en meemaken wat jij gemist hebt? Of je poogt ze juist te harden tegen dit alles, zodat ze zich kunnen weren... en vervolgens schrik je van je eigen boosheid of agressie. Ook al weet je met je hoofd dat dit niet de beste strategie is, je lijf handelt soms anders.

Kinderen - die van jezelf of die van je partner - leggen als een spiegel jouw pijnpunten in het leven bloot. Hoe breng je ze groot, met alles wat je zelf geleerd én gemist hebt in het leven? Ook jij bent een kind, van jouw ouders; je staat in een traditie. Wat geef je bewust en onbewust, gewild en ongewild door?

Het kindgedrag als symptoom

In deze workshop leer je om het ‘moeilijke’ gedrag van je kind(eren) of bonuskinderen te zien als een symptoom. Als een spiegeling van jouw ervaringen van ooit. Wanneer je deze symptomen thuis kunt brengen, ontstaat er weer ruimte om te ouderen. Langs het kind dat jij ooit was naar het kind van wie jij nu de ouder bent – als belofte aan de toekomst. Zodat je hem of haar meer in zijn of haar eigenheid en ontwikkeling kunt zien.

Uitgebreide informatie Direct aanmelden

Voor wie is deze workshop?

Ouders en bonusouders met vragen over de opvoeding. De workshop is zowel voor stellen als voor individuen toegankelijk.

Vorm

Deze workshop duurt twee dagen.

Kosten

€ 450,00 inclusief koffie, thee en lunch.

Opleiders

 • Mirjam Dirkx

  "Zoals ik steeds weer in de tonen van de piano mijzelf kan terugvinden, zo luister ik naar de ander." Lees meer

 • Remco Holstege

  "Beweeg wat je weet, weet wat je beweegt." Lees meer

 • Alex Lagas

  "Doorgeven wat ik heb aangenomen" Lees meer

Ervaringen

 • Mijn rol als vader in een nieuw licht

  In deze workshop heb ik geleerd mijn rol als vader in een nieuw licht te zien. Mooi hoe ik nu de steun van mijn eigen vader kan voelen, waardoor ik mijn puberzoon beter terzijde kan staan in het gaan van zijn eigen pad. Door minder ’te moeten’ kan ik helderder kijken naar de ontwikkeling die zich voor mijn ogen afspeelt. En daardoor kan ik vrijer kiezen in wat ik als opvoeder wil doen, maar ook vooral moet laten gebeuren. Het was me ook heel dierbaar dit met mijn vrouw te mogen doen. Samen maakten we deel uit van een groep met ouders, ieder met hun eigen verhaal. Voor ons lag daar ook veel in te herkennen en konden we elkaar helpen in onze ontwikkeling als opvoeder. Deze workshop is echt een aanrader voor die ouders die een fundamentele stap willen zetten als opvoeder en zichzelf daar ook vol 'als mens' voor willen inzetten. - Jeroen Moolhuijsen

Uitgebreide informatie Direct aanmelden