Over luisteren gesproken - gesprek en ontmoeting

In deze workshop leer je hoe je effectieve gesprekken kunt voeren, door scholing in specifieke gespreksvaardigheden en toepassing daarvan in de (werk)praktijk.

Elke avond staat een andere vaardigheid centraal, zoals:

 • verhelderend vragen: iedereen is in staat om zijn of haar eigen probleem in kaart te brengen, wanneer hij of zij daar de gelegenheid voor krijgt. Door verhelderend vragen geef je de ander ondersteuning bij doelgericht onderzoeken van wat er speelt.
 • hoorbaar luisteren betekent dat je uitstraalt: ik wil je begrijpen. Je kunt samenvatten wat de ander heeft gezegd. Je blijft dichtbij de taal van de ander. Eigen interpretaties laat je daarbij achterwege.
 • benoemen van beleving: je reageert op wat de ander werkelijk beleeft. Je gebruikt daarbij je eigen beleving. Je nodigt de ander uit om die gevoelens verder te onderzoeken.
 • ‘rapport’ maken: een goed contact is voorwaarde voor een doelgericht en betekenisvol gesprek. Wat zijn de 'bestanddelen' van een goed en professioneel contact?
 • zorgend confronteren: je geeft de ander informatie over een bepaald aspect van zijn of haar gedrag en het effect daarvan op anderen of op jou. Je nodigt hem of haar uit om dat gedrag te veranderen.
 • werken met symbolen en metaforen: je nodigt de ander uit om persoonlijke thema's te verwoorden door symbolen of metaforen. Op deze wijze kan de ander zijn vragen op een nieuwe manier benaderen.
 • contracten maken: je spreekt samen af, wat je wilt bereiken en hoe je dat wilt bereiken. Elk contract is gebaseerd op gelijkwaardigheid. Ieder heeft zijn eigen aandeel in het contract.
Uitgebreide informatie Direct aanmelden

Voor wie is deze workshop?

Mensen die willen leren om gerichte gesprekken te voeren en in het (begeleidings)contact aanwezig te zijn. In deze praktische workshop zullen we ook werken met eigen ervaringen van de cursisten.

Studiepunten en accreditaties

Deze workshop is geaccrediteerd door de Stichting Keurmerk Beroepsscholingen (54 SBU/1,9 EC).

Vorm

Deze workshop is verspreid over zeven avonden.

Kosten

€ 600,00 inclusief koffie en thee.

Opleiders

 • Karin Keijzer

  "Wanneer we contact maken met ons hart komen we weer in verbinding met wat ooit heel was." Lees meer

 • Inge Mazure

  "Jouw weg, en alles wat je daarop tegenkomt, is welkom." Lees meer

Uitgebreide informatie Direct aanmelden